31. oktobrī plkst. 18.00 Ojāra Vācieša muzejā (O. Vācieša ielā 19, Rīgā) sarunu cikla “Runā Pārdaugava” ietvaros notiks tikšanās ar arhitekti Zaigu Gaili.

Zaiga Gaile ir latviešu arhitekte, eksperte arhitektūras mantojuma atjaunošanā, vairāku grāmatu un daudzu publikāciju autore. Viņa ir saņēmusi "Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu 2014" par Rīgas Dizaina un mākslas skolas rekonstrukciju, kā arī vairākas Latvijas Arhitektūras gada balvas un citus apbalvojumus. 2014. gadā arhitektei piešķirta "Rīgas arhitektūras gada balva" par Rīgas un Latvijas tēla veidošanu pasaulē ar arhitektūras līdzekļiem (par Žaņa Lipkes memoriālu).

2013. gadā Rīgas dome Zaigai Gailei piešķīra titulu "Gada rīdzinieks" par ieguldījumu Rīgas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un Žaņa Lipkes muzeja izveidi. Vairāki no viņas nozīmīgākajiem darbiem tapuši tieši Pārdaugavā. Sarunā tiks diskutēts par Pārdaugavas arhitektūru, kultūrainavu un nākotnes perspektīvām. 

Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, Ojāra Vācieša muzejā noritēs cikls "Runā Pārdaugava". Sarunu vakari Ojāra Vācieša muzejā jau ir ilggadēja tradīcija, kas izaugusi no Valodas vakariem, kuros muzeja apmeklētāji tikās ar radošās inteliģences pārstāvjiem, aktualizējot valodas lietošanu gan literāros tekstos, gan ikdienā. Sarunu vakari norit jau septiņu gadu garumā no 2009. gada. Pasākumu–sarunu cikli iemantojuši pastāvīgu auditoriju un kļuvuši par vienu no muzeja vizītkartēm.

2018. gadā Ojāra Vācieša muzejā plānots izveidot ekspozīciju, kurā atspoguļotas vēsturiskās Ojāra Vācieša muzeja ēkas un tuvākās apkaimes vēsture. Šis sarunu cikls iecerēts tā, lai precīzāk iezīmētu Pārdaugavas kultūrvēsturiskās aprises, tās iedzīvotājus, novietojumu telpā un nākotnes perspektīvas. Uz sarunām aicināti cilvēki, kas atstājuši būtisku pienesumu Latvijas un īpaši Pārdaugavas kultūrā. Pasākumu ciklā arī aicina Pārdaugavas apkaimes cilvēkus apzināties savas apkārtnes nozīmi un aktīvi iesaistīties tās veidošanā.

 

Šajā gadā notiks trīs sarunu cikla "Runā Pārdaugava" pasākumi:

26. septembrī muzejā viesojās diriģents un mūzikas pedagogs Jānis Erenštreits;

31. oktobrī arhitekte Zaiga Gaile;

28. novembrī žurnālisti Pauls Raudseps un Dace Smildziņa.

Ieejas maksa 2.00 EUR

Skolēniem, studentiem, pensionāriem 1.50 EUR

Share