Pēdējās augusta un vasaras dienas, gaisā jūtami rudens un ziemas vēji… Kaut kur bezgalīgajos globālā tīmekļa plašumos atradu izteikumu, ka "augusts ir liela un gara svētdiena". Nedēļas septītā diena un gada astotais mēnesis ˗ beigas, kas kliedz pēc jauna sākuma un atdzimšanas.

Vairākiem tūkstošiem Zemes iedzīvotāju restarta laiks ir tieši šobrīd. Viņiem nozīmīgākais datums ir nevis pirmais janvāris, bet gan pirmais septembris. Tie ir skolēni, kas pirmo reizi sēdīsies skolas solā vai atkārtoti mīs jau ierastās takas uz mācību iestādi. Tie ir skolotāji, kas ieņems cienīgo vietu klases priekšā, blakus grāmatu, burtnīcu un dokumentu kaudzēm, kas sagūlušas skapjos un uz galda. Paradoksāli, bet savu jauno sākumu piedzīvos arī vecā labā tāfele, kas gaida krīta vai marķiera pieskārienu, ko vadīs zinoša un droša vai nobijusies un centīga roka. Protams, jaunā gada sajūtas saņems arī augstskolu studenti un pasniedzēji, kas kopīgiem spēkiem ienirs sarežģītu teoriju, hipotēžu un secinājumu okeānā.

Melanholiskas beigas un jaunu un cerīgu sākumu ir atradis arī Ubi Sunt. Vasaras sākumā portālam ardievas teica tā mugurkauls – galvenā redaktore Zita Kārkla un valodas korektore Evelīna Zilgalve. Viņu ieguldītais darbs ir neatsverams devums Ubi Sunt attīstībai un izaugsmei jeb tam, kādu mēs portālu redzam šeit un tagad. Tomēr laika un notikumu cikls neapstājas, un nu jau trīs mēnešus ar jauniem spēkiem un apņēmību darbu ir uzsākusi jaunā komanda – galvenā redaktore Ruta Kurpniece, satura redaktore Signe Viška, valodas korektore Madara Līgotāja un projekta vadītājs Mārtiņš Laizāns. Saviem lasītājiem, atbalstītājiem un kritizētājiem redkolēģija apsola turpināt aktualizēt literatūras nemainīgi būtisko lomu kultūrprocesos un meklēt atbildi(-es) uz filosofiski reālistisko jautājumu ˗ kur ir literatūra? Arī vizuālās pārmaiņas ir būtisks solis uz jaunu sākumu, tāpēc pakāpeniski atvadīsimies no vecās identitātes un tapsim modernāki un pamanāmāki, atjaunojot Ubi Sunt mājaslapu un uzprišinot logo. Tāpat turpināsim šogad aizsākto interviju ciklu "Sarunas ar pasniedzējiem", pievērsīsimies jaunākajām pašmāju un tulkotās literatūras grāmatām, publicējot recenzijas, dalīsimies iespaidos par dažādiem pasākumiem, kas saistīti ar literatūru, atdzejosim un tulkosim, kā arī iepazīstināsim ar jaunajiem dzejniekiem un prozistiem, kuri vēl tikai sper pirmos soļus tekstu izplatījumā. Un, protams, laimīgi sagaidīsim Ubi Sunt pirmā drukātā žurnāla eksemplārus.

Lasām, rakstām un baudām!

Dalīties